Ensomheden kan komme snigende, når du mindst venter det. Selv om du måske føler dig social, har en håndfuld venner, og måske er i et forhold, kan du sagtens opleve, at du føler dig ensom.
Vi oplever det alle ind i mellem. Følelsen af ensomhed opstår i kortere eller længere perioder for singler, folk i forhold og dem med 800 Facebook-venner.
I denne artikel kigger vi nærmere på følelsen af at være ensom, og vi vil komme med nogle bud på, hvordan du kan bryde ud af ensomheden, hvis den plager dig.
Hvad er ensomhed?
En definition på ensomhed er, at du oplever, at du mangler sociale relationer. Hvornår man er ensom, er derfor helt op til den enkelte; for du er ensom, hvis du føler dig ensom.
Med sociale platforme som Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat vil nogle påstå, at vi aldrig har været mere sociale, og de har til dels ret. Men samtidig er der også en stor gruppe af mennesker, som er ensomme. Det kan ske, selv om du har travlt med karriere, det sociale liv og familien, og er omgivet af masser af mennesker: kolleger, venner, bekendte og nye bekendtskaber.
Ensomhed kan opstå på baggrund af konkrete begivenheder som flytning, brud med en partner, mistet job eller andre livsbegivenheder, hvor du mister relationer. Det er dog slet ikke unormalt, at følelsen af ensomhed kommer, uden du direkte kan spore årsagen.
Du er ikke alene
At være ensom er noget langt de fleste oplever i kortere eller længere perioder i livet. Og det er bestemt ikke noget, man bør skamme sig over. Det første skridt mod at komme ud af ensomheden er at anerkende, at man faktisk er ensom. Gør du det, er du allerede på vej. Også selvom det måske ikke føles sådan til at begynde med.
Men hvilke typer af ensomhed og ensomme findes der egentlig i Danmark?
Mere end 60.000 ensomme unge i Danmark
Starter vi med at se på ensomhed blandt unge i alderen 16 til 29 år, så er problemet desværre stort, idet gruppen anslås til at indeholde mere end 60.000 unge ifølge
en analyse fra CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling foretaget i 2015 for Mary Fonden.Det skyldes til dels det pres nogle unge lægger på sig selv, og det pres de føler fra omgivelserne i forhold til at skaffe nye relationer. Blandt gymnasiestuderende er det ikke uvant at familien nedprioriteres i forhold til kammeraterne.
”Der er ingen tvivl om, at kravet stiger i ungdomsårene. Der er meget på spil, og man skal levere på mange baner – både fagligt og socialt – og for nogen bliver det vanskeligt at skulle leve op til”,
sagde lektor i psykologi ved Syddansk Universitet, Mathias Lasgaard tidligere på året til DR Nyheder.Ensomhed blandt unge kan inddeles i 3
Når vi taler unge ensomme, så kan de typisk deles i tre grupper. Her er tale om kortvarig ensomhed, de generte og så kronisk ensomhed.
Ensomhed i kortere perioder
Denne type ensomhed oplever de fleste af os som ung. Flytter du til en ny by eller skole, sker der et dødsfald i familien, eller er du selv udsat for sygdom i en længere periode, så er der mulighed for, at du oplever ensomhed. Det er dog ofte uden problemer, og langt størstedelen kommer hurtigt ud af perioden med ensomhed.
Generthed
Den generte unge mand eller kvinde er typen med en eller to gode venner i skoletiden, og de klarer sig udmærket rent fagligt. Det er dog genertheden, som kan vise sig problematisk, idet nye situationer gør dem usikre, og især overgangen fra skole til gymnasium er en stor mundfuld. Her står de på egne ben for første gang, og alt er nyt. Derfor er der chance for, at denne generthed udvikler sig til decideret ensomhed.
Kronisk ensomhed
Endelig er der den kroniske ensomhed, som er en hårdere nød at knække. De unge, der er kronisk ensomme, har ofte følt ensomhed gennem hele opvæksten, har aldrig eller sjældent haft en nær ven, og den ensomhed de oplever, kan potentielt ødelægge både deres udvikling og ikke mindst livskvalitet.
Ensomhed af den kroniske slags hænger tit sammen med lavt selvværd og dermed sandsynligvis manglende lyst og mod til at deltage i diskussioner og klasseundervisning i skolen og især på ungdomsuddannelserne.
Der er dog en lille gruppe, som er en undtagelse her. De føler sig bestemt også ensomme, men klarer sig rigtig flot i skolen. Til gengæld vælger de ungdomsuddannelsen fra med udsigten til den nye sociale udfordring. Og hvis de alligevel prøver en uddannelse, så føler de sig nærmest omgående udelukket fra fællesskaberne.
Voksne og ældre singler er mest udsat for ensomhed
Vi har haft fokus på unges ensomhed her, men det er vigtigt at fastslå, at problemet ikke er eksklusivt for denne aldersgruppering. Også personer over 29 år oplever perioder med og forskellige grader af ensomhed.
Rapporten nævnt tidligere i denne artikel fortæller, at der i Danmark er ca. 210.000 ensomme. Heraf er ca. 60.000 unge, og de resterende 150.000 er derfor voksne og ældre eller med andre ord i alderen fra 30 år og op.
Blandt de 30-44 årige er det ofte førtidspensionister eller arbejdsløse, som er ramt af ensomhed. Samtidig er der, både her, hos de 45-64 årige og hos de 65-79 årige, større chance for ensomhed blandt fraskilte og singler.
Hjælp til ensomme
De større danske byer som København og Aarhus er fulde af muligheder og tilbud, men det kan også tit være her, man føler sig lille og måske endda ubetydelig, men sådan behøver det ikke at være. Mange af de danske storbyer har væresteder, som hjælper dig, når du føler dig ensom. Her er råd, støtte og ikke mindst samvær at hente.
For ensomme unge findes der eksempelvis
www.plexus.dk, der har afdelinger i København, Aarhus, Odense og Roskilde, eller Transmogriffen (København), som tidligere fokuserede på unge med selvmordstanker, men som nu arbejder med at støtte ensomme unge i alderen 15-30 år.
Få hjælp mod ensomhed online
Online findes der masser af info og hjælp vedrørende ensomhed. Især for unge. Et eksempel er
www.ungeogensomhed.info. Her får du støtte, hjælp og værktøjer til at tackle ensomheden.
Desuden findes der sites, som omhandler ensomhed generelt og giver gode bud på, hvordan man bekæmper ensomhed. Et af dem er
www.modensomhed.dk, som er ”Folkebevægelsen mod ensomhed”, der har en plan om at halvere antallet af ensomme i Danmark. Deres mål er dermed, at der blot er ca. 106.000 ensomme i 2020.
I samme boldgade er
www.nabovenskab.dk,som er blevet til efter ide fra Thomas Blachman, som du nok kender fra DR1’s X-Factor program. Nabovenskab dyrker det unikke i de sociale relationer naboerne imellem.
Sådan kommer du ud af ensomheden
Men hvordan kommer du ud af ensomheden? Det findes der desværre ikke en 100% sikker løsning til, men som tidligere nævnt, så er første skridt, at du anerkender din ensomhed. Vi giver dig her nogle pejlemærker, som viser, at du er på rette vej.
Indse, at du er ensom
For nogen kan det være tabubelagt at føle sig ensom, men det er en helt legitim følelse, som langt de fleste har oplevet.
Saml mod, det kan kræve et kæmpe mod for mange at skulle opsøge nye mennesker.
Sig gerne højt til familie eller bekendte, at du føler dig ensom, og vær klar til at gøre noget ved det.
Øv dig i at være social
Se om du kan starte en kort samtale ved busstoppestedet, eller opsøg steder, hvor der snakkes i plenum, hvad enten det er i det virkelige liv eller på nettet, som fx i debatfora, på Facebook eller her på dating.dk.
En af fordelene ved at øve det sociale er, at du selv bestemmer skalaen for det sociale. Vi nævnte bussstoppestedet, som er et fantastisk sted til at møde alle mulige slags mennesker, men det kan også være et kort hej til naboen i opgangen, som du aldrig har hilst på før, eller kassedamen i din lokale Fakta. Du bestemmer selv!
Tag initiativ til at mødes med venner og bekendte
Måske har du allerede en række venskaber, der er gledet lidt ud i sandet. Ofte skyldes det blot, at der, uden nogen egentlig grund, er gået længere og længere imellem, at I ses. Se om du kan starte relationen op igen med en telefonsamtale eller ved at mødes over en kop kaffe.
Opsøg aktiviteter, hvor du møder andre
Det kan lyde banalt, men det hjælper at være sammen med andre, selv om det ikke i sig selv kurerer følelsen af ensomhed. Samtidig er det en god måde at møde mere langvarige relationer som nye venner eller en partner.
Det kunne være som publikum til noget sport eller et andet interessefællesskab, som klubber, hvor du selv kunne tænke dig at deltage, eller måske endda aftenundervisning a la ”Italiensk for begyndere”.
Opsøg ligesindede og fællesskaber
Du kan lade dine interesser være pejlemærket for, hvilke fællesskaber du ønsker at være en del af. Ofte kan en passion eller ekspertise give en succesoplevelse tidligt, og det kan være dén gnist, som giver dig det ekstra overskud, du søger.
Du kan også tage skridtet fuldt ud og opsøge fællesskaber for ensomme. Her får du i hvert fald ekspertmodspil, og ikke mindst forståelse for det du arbejder med.
Leder du efter en partner, men er du for genert til at gøre det i dagligdagen, så er dating-sider det ideelle valg. Her kan du, i dine egne trygge omgivelser, kigge på potentielle partnere, og finder du en, der er interessant, så kan du prøve at skabe kontakt. Chancen for afslag findes dog, ligesom i hverdagen, også her, og som i hverdagen er det vigtigt, at du ikke mister modet, hvis afslaget tikker ind.
Opbyg dit selvværd og få mere selvtillid
En af de hårdere kampe er den med selvværdet. Den er svær at bygge op og desværre alt for nem at pille ned. Men når du først får skabt momentum, så kan opbygningen også tage fart.
En af måderne du kan gøre det på, er ved at lave noget fysisk træning. Måske du skulle til at bruge det der fitnesscentermedlemskab, du betaler til hver måned, men som du aldrig får brugt.
Et skridt ad gangen
Du behøver ikke at gå til spinning 4 gange om ugen, men prøv at starte med en træningstime pr. uge og byg langsomt mere på. Måske finder du ud af, at det er det her, der har manglet for, at dit personlige puslespil går op. Du finder kun ud af det ved at prøve.
Du kan også bare starte med en god lang gåtur. Gåture er gode til at rense hovedet for tanker, og det kan der være behov for, hvis du tumler med tanker om ensomhed.
Har du behov for professionel hjælp?
Når alt andet er afprøvet, og du stadig står tilbage med ensomheden som din kedelige makker, så bør du søge professionel hjælp.
Der findes mange gode tiltag, hvor du kan søge støtte og rådgivning enten via telefon eller ved at møde op og tale med en rådgiver. Nogle gange er det, der mangler blot en at tale med.
En som forstår og kan sætte sig ind i det at være ensom, og som kan give nogle redskaber eller metoder til at hjælpe dig ud af ensomheden.
Dating.dk hjælper hver dag danskere med at mødes
Vejen ud af ensomhed starter med at anerkende problemet. Derfra er der mange måder at tackle det på. Her i artiklen har vi nævnt nogle af mulighederne, og vi kan hjælpe dig med nogle af punkterne. Dating.dk er Danmarks største dating site, og vi hjælper hver eneste dag mennesker med at mødes.
Mange møder kærligheden gennem Dating.dk, og andre knytter stærke venskabsbånd, og vi er stolte, hver gang vores brugere finder hinanden og magien opstår, uanset om det er i form af kærlighed eller venskab.