Når man får en date i hus her på dating.dk, så kender vi alle den spændende men alligevel svære problemstilling, som ofte opstår allerede få minutter efter at daten er aftalt; hvad dælen skal man dog tage på?! Bloggen,
Modevidenskab, har fornyligt udgivet en kort men meget interessant artikel om netop dette, hvor psykolog og førende datingekspert, Jacob de Lichtenberg, kommer ind på de psykologiske implikationer, der ligger i påklædning overfor genetiske fortrin og udledt heraf hvordan påklædning faktisk kan have større umiddelbar betydning for ens succes på daten end hvis man er den nutidige version af Adonis.
Ifølge de Lichtenberg er det i en datingsammenhæng naturligvis ikke uvæsentligt hvilke genetiske attributter man som mand er udstyret med, og videnskabelige undersøgelser slår fast at brede skuldre, markeret kæbeparti, god hud og pæne tænder altså står for en betydelig del af den samlede score, når førsthåndsregnskabet gøres op i kvindernes underbevidsthed. Men man kan altså i høj grad påvirke resultatet selv blot ved at iføre den rette påklædning til lejligheden og til det formål, som daten har.
Er formålet med daten at få en kæreste beskriver Modevidenskab den ideelle påklædning således: ’Er man på udkig efter en kæreste er det uden tvivl fordelagtigt at klæde sig så skuldrenes fremhæves og eventuelt så det syner af at man slankes’. Dette giver naturligvis rigtig god mening, men lige præcis i forhold til at blive udtaget til kæresteholdet er der ifølge Jacob de Lichtenberg et andet vigtigt aspekt, som spiller en rolle sammen med tøjet: status! Og status kan komme til udtryk både i påklædning men også i penge eller andre symboler på rigdom såsom eksempelvis en bil, en båd, et hus, men da det kan være vanskeligt at medbringe alverdens dyre ejendele på daten er tøjet ofte det bedste udstillingsvindue, som kan anvendes til at statuskæle for de initielle indtryk. Jacob de Lichtenberg giver kort og godt status denne status: ’Har en initiel positiv indvirkning på alle!’.
Hvis formålet med daten er at få en ’ven med fryns’, kan man ifølge videnskaben på området med fordel ligeså klæde sig så man om ikke andet syner ’trekantet’ over skulderende og rygpartiet. Her kan et mørkt jakkesæt med hvid skjorte og mørke sko til til formelle eller lidt finere restaurantbesøg være ideelt, hvor det under lidt mere hverdagsagtige og afslappede forhold kan være perfekt med eksempelvis et par mørke jeans sammensat med en lyseblå skjorte. Men uagtet om omgivelserne og konteksten påbyder en fin eller en mere casual påklædning er det i de indledende kvalifikationsrunder til en ’ven med fryns’-status er god ’grooming’ mindst lige så vigtigt: ’(…) så kan man fremvise et velklippet hår, god hud og pæne tænder, forøges mulighederne. Så husk endelig også at lige at slå et smut forbi brusekabinen samt at børste tænderne inden tøjet påføres!’
Slutteligt pointeres det, at gode gamle dyder som venlighed, høflighed og respekt er langt vigtigere for at opnå det som håber på med en date end både godt tøj, gode gener og god grooming. Så hvis man kombineret med de videnskabeligt validerede påklædningsråd fra de Lichtenberg og Modevidenskab sørger for at holde døren, trække stolen ud, give plads og være glad kan det ikke blive andet end en succes.
Artiklen er en gæsteartikel skrevet af Michael Sørensen.